Gordel van Smaragd

Uitgebreide reisbeschrijving Sumatra, Java en Bali (AIN)

Inhoudsopgave
Reisplan
Inleiding
Karakter van de reis

Uitgebreid dag-tot-dagprogramma
Opmerkingen bij dag-tot-dagprogramma

Algemene informatie
- Vertrekdata en reiskosten
- Reissom
- Bijkomende kosten (voor vertrek)
- Bijkomende kosten (tijdens de reis)
- Excursies
- Geldzaken op reis
- Reisdocumenten
- Vervoer
- Accommodatie
- Bagage en kleding
- Links- Valuta
- Klimaat
- Gezondheid

Laatste nieuws

Algemene informatie - Koning Aap Reizen
- Koning Aap Reizen reisformule
- Reisbegeleiding
- Bewust op reis
- SGR / ANVR en Calamiteitenfonds
- Reis- en/of annuleringsverzekering
- Adresgegevens

Reisplan
Dag Route Slaapplaats Vervoer
1. Vertrek Amsterdam Vliegtuig Vliegtuig
2. aankomst Bohorok Bohorok Eigen bus
3. Bohorok -- Berestagi Berestagi Eigen bus
4. Berestagi - Tobameer Samosir Eigen bus
5. Tobameer Samosir
6. Tobameer - Sipirok Sipirok Eigen bus
7. Sipirok - Bukittinggi Bukittinggi Eigen bus
8. Bukittinggi Bukittinggi
9. Bukittinggi - Maninjau Maninjau Eigen bus
10. Maninjau - Yogyakarta via Padang Yogyakarta Vliegtuig
11. Yogyakarta Yogyakarta
12. Yogyakarta Yogyakarta
13. Yogyakarta - Tawangmangu Tawangmangu Eigen bus
14. Tawangmangu - Malang Malang Eigen bus
15. Malang - Bromo Bromo Eigen bus
16. Bromo - Kalibaru Kalibaru Eigen bus
17. Kalibaru Kalibaru Eigen bus
18. Kalibaru - Lovinastrand Lovina Eigen bus
19. Lovinastrand Lovina
20. Lovinastrand - Ubud Ubud Eigen bus
21. Ubud Ubud
22. Vertrek Denpasar Vliegtuig Vliegtuig
23. Aankomst Amsterdam Vliegtuig
Koning Aap Reizen - écht op reis
Overnaching en wandeling bij aan het Lake Maninjau
Bijzondere wandeling in Oost-Java
Bezoek theeplantages Wonosari, nabij Malang
Twee nachten Kalibaru met wandeling door koffie-cacao-rubber plantages

Inleiding

Van iedere reis hebben we een Uitgebreide Reisbeschrijving samengesteld. Hierin vind je aanvullende informatie over het karakter van de reis, het dag-tot-dag-programma, het vervoer, de hotels, mogelijke excursies en informatie over reisdocumenten, visa, geldzaken e.d.

Omdat de Uitgebreide Reisbeschrijving later is samengesteld dan de brochure, vind je hier de meest recente informatie met betrekking tot je reis. Mochten er in de loop van het jaar veranderingen plaatsvinden dan worden deze vermeld op onze website bij 'Laatste Nieuws'. Wij gaan er vanuit dat iedereen die bij ons een reis boekt, bekend is met de inhoud van de Uitgebreide Reisbeschrijving en de eventuele aanpassingen zoals bij de desbetreffende reis vermeld onder 'Laatste Nieuws'.

Natuurlijk ben je van harte welkom op de presentaties van onze groepsreizen. Aan de hand van dia's introduceren we onze reisformule en onze reizen. De data en tijden van deze presentaties staan vermeld op deze website en in onze brochure.

Mocht je na het lezen van deze Uitgebreide Reisbeschrijving nog met vragen zitten, neem dan gerust contact op met één van onze landenspecialisten.

Goede reis!

Karakter van de reis
Tijdens deze reis bezoek je de drie eilanden Sumatra, Java en Bali. Stuk voor stuk zijn dit juweeltjes met elk een eigen geschiedenis, sfeer, religie en bezienswaardigheden. Dat maakt deze reis ook zo aantrekkelijk. Je wandelt door natuurparken, bezoekt interessante en gezellige steden, beklimt vulkanen, komt in kontakt met de Batakkers en Minaungkabauers, bewondert de Borobudur en het paleis van de sultan in Yogyakarta en gelukkig heb je ook nog voldoende tijd om eens rustig thee te drinken in een winkeltje aan de kant van de weg.

Natuurlijk heb je in iedere plaats voldoende gelegenheid om zelf invulling te geven aan je verblijf. Je kunt met de fiets door rijstvelden touren, lange wandelingen maken, een vulkaan beklimmen of gewoon "lekker niets doen". De reisbegeleiding zorgt er voor dat je je niet druk hoeft te maken over buskaartjes, hotelreserveringen of andere regeldingen.

De reis is prima te doen voor iedereen met een normale conditie. Echter vragen we wel om een flexibele instelling van de deelnemers. In Indonesië lopen zaken soms eenmaal anders dan we in Nederland gewend zijn. Houdt wel rekening met ca. twee lange maar prachtige busdagen op Sumatra en Oost-Java

Uitgebreid dag-tot-dag-programma
Dag 1 Vertrek Amsterdam

Dag 2 aankomst Bohorok
Je wordt op het vliegveld afgehaald door onze reisbegeleider en je rijdt direct door via de bergen naar het rustige dorpje Bohorok zodat je in de middag al midden in de natuur zit. Hier bevind zich het opvangcentrum voor de orang oetans, Bukit Lawang en het Nationaal Park Gunung Leuser. Je kunt alvast een korte wandeling maken of heerlijk bijkomen van de reis op een terrasje langs de stromende rivier.

Dag 3 Bohorok -- Berestagi
Vandaag reis je met de bus naar Berastagi. Het dorpje dat tijdens de koloniale tijd al een geliefd vakantie oord was bij de Nederlanders, ligt op ca. 1300 meter hoogte op de Karohoogvlakte, een vruchtbare streek waar groente en fruit wordt verbouwd. Deze hoogvlakte ligt tussen twee indrukwekkende vulkanen, de Sinabung en de Sibayak. De bungalowtjes waar je overnacht hebben een prachtig uitzicht op beide vulkanen.

Dag 4 Berestagi - Tobameer
Vandaag reis je naar het eiland Samosir gelegen in het Tobameer, het grootste en diepste kratermeer van Zuidoost-Azië dat is ontstaan door één van de hevigste vulkanische uitbarstingen uit de geschiedenis. Onderweg bezoek je een oorspronkelijk Karo Batak-dorpje. Vervolgens kom je langs de fraaie ruim honderd meter hoge waterval van Si Piso Piso met een onvergetelijk uitzicht over het Tobameer en breng je een bezoek aan het Simalungun King's Palace waar je kunt zien hoe een Batak koningsfamilie leefde. Het meer wordt aan alle kanten omringd door stranden met naaldbomen, steile berghellingen en rotsformaties. Midden in het meer verrijst het eiland Somosir waar je met de veerboot heen zult varen. De komende twee dagen overnacht je in een heerlijk hotel aan het meer.

Dag 5 Tobameer
Je hebt vandaag een volle dag om er op uit te trekken. Het meer is het mythische thuisland van het Batakvolk. Deze mensen wonen hoog boven de grond in hun traditionele houten paalwoningen. De daken zijn gemaakt van palmbladeren, of in een meer moderne versie, van ijzeren dakplaten. Terwijl het vee rondloopt onder de huizen geeft een bamboe-omheining veiligheid aan het dorp. Tijdens een stevige wandeling kun je verschillende kleine dorpjes bezoeken met de fraaie Batakarchitectuur. Na afloop vind je afkoeling door een duik te nemen in het meer. Het eiland is ook prima te verkennen op een fiets of brommertje.

Dag 6 Tobameer - Sipirok
Wederom staat een prachtige rit op het programma. Onderweg naar Sipirok maak je een korte wandeling langs prachtige rijstvelden, bezoek je de traditonele markt in Bagile en bezoek je een traditioneel adatdorpje waar ulosdoeken worden aangeboden. Je hotel met zwembad in Sipirok is prachtig gelegen met een weids uitzicht.

Dag 7 Sipirok - Bukittinggi
Vandaag een lange, maar wederom fraaie busrit. Onderweg stop je o.a. bij een palmolie-plantage en natuurlijk bij de evenaar in Bonjol. De rit brengt je vervolgens naar West-Sumatra, het leefgebied van de Minangkabauers.. Zij hebben één van de weinig matriarchale samenlevingen in de wereld en houden een systeem in ere waarin bezit en verantwoordelijkheid wordt doorgegeven via de familie van de moeder. Dat betekent dus dat de (oudste) vrouw hier het laatste woord heeft bij belangrijke beslissingen. De Minangkabauers zijn vriendelijk, rustig, stralen zelfvertrouwen uit en werken hard. Behalve de interessante cultuur staat dit deel van Sumatra bekend om zijn pittige keuken, zijn sterke geloof in de islam en de ruige natuur met zijn vele vulkanen, valleien, watervallen en meren.

Dag 8 Bukittinggi
Bukkittinggi ligt op 930 meter en is een leuke marktstad waar je heerlijk kunt rondzwerven. Je vindt hier onder meer de resten van het vroegere Nederlandse Fort de Cock, de klokkentoren, het panorama park met prachtig uitzicht over de 120 meter diepe Sianokkloof en Gunung Singgalang. Onder begeleiding van een lokale gids kunnen de wandelliefhebbers een spectaculaire wandeltocht van ongeveer drie uur maken door de Ngaraikloof, de rotswanden van de valleien zijn zo steil dat de buffels er wel eens naar beneden vallen, vandaar de Nederlandse bijnaam voor het ravijn: "Buffelgat". Je zult tijdens deze tocht regelmatig een snelstromende rivier moeten doorwaden. ?'s Avonds kun je een Minangkabau-dansvoorstelling bijwonen en genieten we van de hete Padangkeuken.

Dag 9 Bukittinggi - Maninjau
Het Maninjaumeer kan de concurrentie aangaan met het Tobameer. Veel bezoekers vinden Maninjau aantrekkelijker, schoner en uitnodigender dan het Tobameer. Liefhebbers kunnen onder leiding van een lokale gids in een ca. drie uur durende tocht te voet afdalen naar dit meer. De wandeling biedt schitterende uitzichten op het meer en je passeert kleine dorpjes. Wie niet te voet wil kan met de bus, wat al een belevenis op zich is. Het laatste stuk slingert zich namelijk met prachtige uitzichten en vierenveertig bochten naar beneden. Eenmaal beneden aangekomen is het de ideale plek om te ontspannen en van de natuur te genieten.

Dag 10 Maninjau - Yogyakarta via Padang
's Morgens rijd je langs de Indische Oceaan, naar Padang, vanwaar je het vliegtuig naar Yogyakarta neemt. Yogyakarta werd in 1755 gesticht door de Javaanse prins Mangkubumi en heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen de koloniale onderdrukker. Nu is de stad vooral bekend als centrum van de Javaanse cultuur. Hier kun je handwerkslieden actief bezig zien bij het maken van batik, het bewerken van zilver en het pottenbakken.

Dag 11 Yogyakarta
Twee hele dagen heb je de tijd om Yogyakarta en omgeving te verkennen. Natuurlijk is er de mogelijkheid tot het maken van een excursie naar de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Pak een becak (fietstaxi) en laat je rondtoeren door de stad. Bezoek de vele musea en niet te vergeten het voormalige paleis van de sultan (de Kraton, eigenlijk een stad binnen de stad) 's Avonds kun je een dansvoorstelling van het traditionele Ramayana-ballet bijwonen.

Dag 12 Yogyakarta

Dag 13 Yogyakarta - Tawangmangu
Vanuit Yogya bezoek je eerst de beroemde Prambanantempels. Vervolgens rijd je naar het paleis van Surakarta waar we een rondleiding krijgen. Langs tabak- en suikerrietvelden rijd je naar de mysterieuze en erotische Sukuhtempel. Van hieruit maak je een mooie wandeling van ongeveer drie uur door dit ongerepte en weinig bezochte berggebied naar Tawangmangu. Als er nog tijd over is kun je aan het eind van de wandeling verkoeling zoeken bij een prachtig gelegen waterval. Wie niet mee wil wandelen, kan met de bus meerijden naar ons hotel.

Dag 14 Tawangmangu - Malang
Een steile rit waarvoor we minibusjes inzetten brengt je naar het prachtig gelegen bergdorpje Sarangan op 1287 meter hoogte en uitzicht op de Gunung Luwu. Dit is een van de mooiste routes door het binnenland van Centraal naar Oost-Java. In de loop van de middag arriveer je in het oud-koloniale en koele Malang.

Dag 15 Malang - Bromo
's Ochtends vroeg kun je deelnemen aan een excursie naar de theetuinen van Wonosari. Je brengt dan een bezoek aan de theefabriek, maakt een mooie wandeling en met prachtig uitzicht op de theetuinen geniet je van je lunch. Je kunt er ook voor kiezen om 's ochtends nog wat in Malang rond te kijken. In de vroege middag rij je via Probolinggo naar Sukapura waar je overstapt in een kleinere bus die je naar de Bromovulkaan zal brengen. Je verblijf in Bromo en de beklimming naar de top van de krater zijn ongetwijfeld een hoogtepunt van je reis.

Dag 16 Bromo - Kalibaru
's ochtends om 04.00 uur sta je op voor een wandeling vanuit Cemoro Lawang, gelegen op de buitenste kraterrand van de Tenggerkrater. Dit is het begin naar de eigenlijke top van de Bromo (2392 meter) Na de eerste afdaling van deze buitenste kraterrand, kom je op een horizontaal plateau dat je moet oversteken om bij de binnenste kraterrand te komen. De ruige, rotsachtige omgeving lijkt wel op een maanlandschap. Aangekomen bij de voet van de binnenste kraterrand moet je 246 treden omhoog klimmen naar de kraterrand. In het donker zie je dan vlammen en rook uit de krater komen; een fantastisch gezicht, zeker wanneer het langzaam opkomen van de zon de omgeving verlicht en in een roze-rode gloed zet. We kunnen ook met jeeps naar een hoger gelegen uitzichtpunt en vervolgens de krater in. Na dit avontuur dalen je af naar Sukapura waar je weer op onze eigen bus overstapt voor de rit naar Kalibaru.

Dag 17 Kalibaru
In Kalibaru verblijf je in prachtig gelegen bungalowtjes nabij koffie-, cacao- en rubberplantages. Tijdens je vrije dag in Kalibaru kun je onder leiding van een lokale gids een wandeling maken naar de verschillende plantages en krijg je tevens te zien hoe tempé en tahu wordt gemaakt. Je kan natuurlijk ook lekker bijkomen en een duik nemen in het mooi gelegen zwembad van het hotel.

Dag 18 Kalibaru - Lovinastrand
Langs de noordkust van Oost-Java rijd je naar Banyuwangi waar de afvaart van de veerboot naar Bali is. Kinderen (en de omstanders) vermaken zich door vanaf de hoge aanlegpalen muntjes op te duiken die de bootreizigers in het water gooien. Een korte boottocht met de lokale ferry brengt je op Bali. De komende twee nachten zul je overnachten in een hotel aan het strand waar je voor een prachtige zonsondergang slechts de veranda op hoeven te lopen!

Dag 19 Lovinastrand
Tijdens je vrije dag in Lovina kun je heerlijk uitrusten aan het strand, maar ook in de vroege morgen een boottocht maken op zoek naar dolfijnen. Vlak voor de kust ligt een koraalrif welke je met bootjes kunt bereiken en met je eigen of gehuurde snorkeluitrusting kunt bekijken. Duiken kun je ook (mits je in het bezit bent van een duikbrevet) in het schitterende onderwater-natuurreservaat bij het eiland Menjangan, ten noordwesten van Lovina of het scheepswrak vlakbij de kust van Tulamben. Je kunt ook een brommertje huren en excursies in de omgeving maken naar de vroegere hoofdstad van Bali, Singaraja, naar een boeddhistisch klooster, de nabij gelegen warmwaterbronnen bij Banjar en het hoog gelegen Bratanmeer. Lovina heeft een ruime keus aan restaurantjes waar je onder andere heerlijke verse vis kunt eten.

Dag 20 Lovinastrand - Ubud
Een korte busrit brengt je naar één van de interessantste plaatsen van Bali. Ubud is het culturele centrum van het eiland en al jaren in trek bij kunstenaars en kunstliefhebbers. Je zult hier geen problemen hebben om je laatste rupiah's uit te geven aan houtsnijwerk, manden, sieraden, antiek, kleding, batik of schilderijen. Ubud is ook de ideale bestemming voor de sportieve liefhebber van natuur en buitenleven. Wie van wandelen en fietsen houdt kan in de directe omgeving zijn hart ophalen in deze landelijke omgeving. Prachtige sawa's met ploegende buffels, ruige bergen en een lokale cultuur die zich goed staande houdt, geeft je verblijf in Ubud iets bijzonders. In de omliggende dorpjes heeft de religie nog een sterke invloed. Niet alleen zijn in ieder dorp tempels gebouwd, ook ieder gezin heeft een huistempeltje. Regelmatig kom je vrouwen in prachtige sarongs tegen die hoog opgestapelde offergaven (op hun hoofd) naar de tempel brengen.

Dag 21 Ubud
De dag in Ubud kan individueel ingevuld worden, maar ook kunnen door de reisbegeleider wandelingen en excursies worden georganiseerd. Je trekt dan een hele dag uit om de belangrijkste bezienswaardigheden van Bali te bezoeken. Zo mag een bezoek aan de Besakihtempel, de Moedertempel van Bali, zeker niet ontbreken. Dit enorme complex bestaat uit dertig verschillende tempels die op zeven terrassen zijn gebouwd. De meer dan achthonderd jaar oude tempel is goed bewaard gebleven. Tijdens deze excursie neem je zo veel mogelijk binnendoor-wegen om zo een beter uitzicht te hebben op de valleien met rijstvelden en de beboste hellingen. Een andere bezienswaardigheid is de tempel van Monkey Forest. De brutale apen zijn beruchte rovers dus verberg alle etenswaren, brillen, oorbellen en dergelijke en houd je tas stevig vast!

Dag 22 Vertrek Denpasar
Omdat de vlucht pas begin van de avond is heb je nog de gehele ochtend en het begin van de middag om vrij te spenderen. In de middag word je naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

Dag 23 Aankomst Amsterdam


Algemene informatie

- Het zakgeld bedraagt € 600.
- De bijdrage aan de maaltijdenpot bedraagt € 50.

Reissom
De reissom bestaat uit de kosten voor het internationale vliegticket, de Nederlandstalige reisbegeleiding, de binnenlandse reis- en verblijfkosten, de organisatie en het informatiepakket.

Bijkomende kosten zijn: de uitgaven voor de benodigde visa, reis- en/of annuleringsverzekeringen, de voor vertrek te betalen luchthaven- en veiligheidsbelastingen en administratiekosten en de bijdrage Calamiteitenfonds.

Mochten luchtvaartmaatschappijen een brandstoftoeslag invoeren dan worden deze kosten aan de deelnemers doorberekend..

Bijkomende kosten (voor vertrek)

De bijkomende kosten die voor je reis per factuur betaald moeten worden zijn:
de voor vertrek te betalen luchthaven- en veiligheidsbelastingen, administratiekosten a € 15,- per persoon, de bijdrage Calamiteitenfonds ( € 2,50 ) en de eventuele uitgaven voor visa, reis- en/of annuleringsverzekeringen, bijdrage maaltijden, en excursiepot.

Mochten luchtvaartmaatschappijen in de toekomst een brandstoftoeslag invoeren dan worden deze kosten aan de deelnemers doorberekend.

Wij beseffen ons terdege dat deze kosten vaak als een verrassing komen en voor veel mensen een bron van ergernis zijn. Het is helaas niet mogelijk om deze kosten direct in de reissom te verwerken omdat deze kosten gedurende het jaar aan veel veranderingen onderhevig zijn. Onze excuses hiervoor.

De hieronder getoonde bedragen zijn een indicatie voor de bijkomende kosten van deze reis.
Toeslag 1-persoonskamer € 250,-
Luchthavenbelasting(en) en administratiekosten 2006 € 45,-
Brandstoftoeslag 2006 € 152,-
Bijdrage maaltijden € 50,-
Calamiteitenfonds € 3,40
Eventuele reis- en annuleringsverzekering

Bijdrage maaltijden
De maaltijden zitten niet bij de reissom inbegrepen. In enkele gevallen zijn de ontbijten in de hotels (en soms ook andere maaltijden (denk aan kampeertochten/ trekkings e.d)) al vantevoren door ons betaald. Voor deze maaltijden hebben we een verplichte bijdrage ingesteld. Deze bijdrage betaal je vantevoren via je factuur in Nederland.

Voor deze reis geldt de bijdrage voor alle ontbijten (behalve in Tawangmangu)..

Bijkomende kosten (tijdens de reis)
Zakgeld / bijkomende kosten
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen..

Gezamenlijke uitgavenpot
Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of (niet vantevoren betaalde) maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een Gezamenlijke Uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld.

De hoogte van deze Gezamenlijke Uitgavenpot voor deze reis bedraagt € 75,-..

Excursies

Tijdens je reis is het mogelijk deel te nemen aan verschillende, door de reisbegeleiding aangeboden, excursies. Deze excursies zijn facultatief en worden ter plaatse uit het zakgeld betaald. Met de kosten van deze excursies is rekening gehouden bij ons adviesbedrag voor het zakgeld. Om je een idee te geven van de kosten van enkele excursies volgen hier een paar richtbedragen. Let wel: dit zijn slechts richtbedragen, gebaseerd op minimaal tien deelnemers en prijzen zoals bekend in december 2005. De bedragen zijn dus onder voorbehoud en zijn slechts bedoeld om je een indicatie van de kosten te geven. De bedragen zijn exclusief eventuele entreegelden! De bedragen staan vermeld in euro's. Echter in een aantal landen moeten excursies in lokale valuta of US dollars betaald worden.

Lang niet alle mogelijke excursies staan hier vermeld, dit zijn slechts de meest voorkomende excursies. Uiteraard kan de reisbegeleiding, afhankelijk per bestemming meer excursies aanbieden.

Hieronder zie je een overzicht van enkele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis. De prijzen zijn gebaseerd op deelname van minimaal tien deelnemers en zijn exclusief entreegelden tenzij expliciet vermeld.

Excursie Prijs (€)
Bukit Lawang - Orang Utan opvang + wandeling jungle (3 uur, incl. gids, entree & boot) € 17
Yogyakarta - Borobudurvulkaan (4 uur, incl. gids, entree & vervoer) € 22
Kalibaru - wandeltocht plantages (3 uur, incl. gids) € 10
Yogyakarta - stadstour + Ramanyana dansvoorstelling (1 dag, incl. gids, dinner, entree & vervoer) € 25
Tobameer - boottocht (4 uur, incl. gids, lunch & boot) € 25
Pangandaran - wandeltocht (incl. gids en entree Green canyon) € 13
Bromo - zonsopgang Bromovulkaan (5 uur, incl. jeep & entree) € 14
Ubud - cultuur tour (1 dag, incl. gids, lunch & vervoer) € 23

Reisdocumenten
Visum:
Per 23 mei j.l. is het voor Nederlandse paspoorthouders mogelijk het visum voor Indonesië aan de grens te verkrijgen. De kosten voor het visum voor een verblijf van maximaal 30 dagen bedraagt USD$25 (Dit bedrag is aan veranderingen onderhevig).

Vervoer
Internationale vluchten

Voor deze reis maken we gebruik van de volgende vluchten:

Traject Vlucht Vertrek Aankomst
Amsterdam-Kuala Lumpur MH 17 12.00 06.05 (+1)
Kuala Lumpur-Denpasar Bali MH 715 09.50 12.50
Denpasar Bali-Kuala Lumpur MH 852 18.50 21.45
Kuala Lumpur-Amsterdam MH 16 23.55 06.35 (+1)

N.B.: Bovenstaand vluchtschema, luchthaven van vertrek en de gebruikte luchtvaartmaatschappijen zijn onder voorbehoud. Eén week voor vertrek ontvang je een brief met daarin de definitieve vluchtgegevens. Hieronder een overzicht van alle vluchtmaatschappijen die je tijdens deze vlucht kunnen gaan vervoeren:

Binnenlands vervoer

De gebruikte vervoersmiddelen zijn zeer divers. Gedurende het grootste deel van de reis heb je een eigen bus ter beschikking. Daarnaast vaar je van Java naar Bali met de lokale veerpont en neem je een binnenlandse vlucht van Padang naar Jakarta.

Accommodatie
Tijdens onze reizen door Sumatra, Java en Bali overnacht je afwisselend in middenklasse hotels en guesthouses. Je hebt dan tweepersoonskamers, meestal met douche of mandi en toilet op de kamer. Bij de selectie van deze hotels letten we met name op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels of guesthouses zijn over het algemeen en daar waar mogelijk gesitueerd in het centrum van de plaats waar we verblijven.

Enkele hotels hebben airconditioning, in de overige hotels is waar nodig een fan aanwezig. De kamers hebben soms een veranda met een eigen zitje. Een aantal hotels beschikt over een zwembad.

Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een éénpersoonskamer aan te vragen.

De meerkosten hiervoor bedragen: € 250,-.

Bagage & kleding
We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of in een weekendtas. Een koffer raden we af. Het gewicht van je bagage kan meestal beperkt blijven tot maximaal tien kilo per persoon.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleren mee te nemen die zich makkelijk laten combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem.

Het is aan te raden sandalen en stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken. Een trui voor de avonden op Sumatra kan ook geen kwaad.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, hoofdbedekking, zonnebril, zonnecreme, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes. Een trui voor de avonden op Sumatra.

Valuta
De nationale munt in Indonesië is de rupiah. Voor één euro krijg je ongeveer 11.700 rupiah.

In de meeste plaatsen kun je dollars, euro's en traveller cheques wisselen. In de steden kan ook gepind worden, zowel met je bankpas als Visa-creditcard.

Zorg er wel voor dat je onbeschadigde en onbeschreven biljetten in euro of dollars bij je hebt. De koers voor contant geld is gunstiger dan voor traveller cheques. Ook is de koers in de kleine plaatsen vaak onvoordeliger.

Niet in alle plaatsjes kan je wisselen. Geld opnemen met een creditcard kan lang niet bij elke bank of tegen een flinke provisie. Wij raden het dan ook af om met alleen een creditkaart op reis te gaan.

Klimaat
Indonesië heeft een tropisch klimaat: het is er het hele jaar warm en vochtig. Het land kent ondanks zijn uitgestrektheid slechts twee seizoenen. Het natte en het droge seizoen.

De eerstgenoemde valt tussen november en maart, waarvan de maanden december en januari het meest regenrijk zijn. In berggebieden valt over het algemeen de meeste regen. Tijdens de moesson valt de regen in korte hevige stortbuien. Overigens regent het ook dan bijna nooit de hele dag, het zijn meestak stevige buien die een paar uur duren.

Het droge seizoen loopt van april tot en met oktober. De temperaturen schommelen tussen de 22°C en 35°C. Ook in de droge tijd valt er wel eens een bui. Over het algemeen geldt dat hoe verder oostwaarts je reist, hoe droger het is. De vochtigheidsgraad varieert van 70 tot 95%.

Houd er rekening mee dat wanneer je de bergen ingaat of vulkanen beklimt, het 's ochtends flink koud kan zijn en je een windjack of trui nodig hebt. Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm-neerslag per dag en- de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

PADANG

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari- 28- 7- 14- 28-
Februari- 28- 8- 11- 28-
Maart- 29- 7- 13- 28-
April- 29- 8- 15- 28-
Mei- 29- 8- 12- 28-
Juni- 28- 8- 10- 28-
Juli- 28- 7- 10- 28-
Augustus- 28- 7- 12- 28-
September- 28- 7- 14- 28-
Oktober- 28- 7- 17- 28-
November- 28- 6- 18- 28-
December- 28- 6- 17- 28-

JOGYAKARTA

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari- 29- 6- 15- -
Februari- 26- 7- 17- -
Maart- 29- 7- 15- -
April- 29- 8- 14- -
Mei- 28- 8- 12- -
Juni- 28- 8- 7- -
Juli- 27- 8- 5- -
Augustus- 28- 7- 5- -
September- 28- 6- 6- -
Oktober- 28- 6- 11- -
November- 29- 6- 12- -
December- 29- 6- 13- -

DENPASAR

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari- 30- 6- 20- 28-
Februari- 30- 6- 22- 28-
Maart- 30- 7- 13- 28-
April- 30- 5- 13- 28-
Mei- 29- 5- 8- 28-
Juni- 28- 5- 9- 28-
Juli- 28- 5- 13- 27-
Augustus- 28- 3- 7- 27-
September- 29- 2- 4- 28-
Oktober- 29- 7- 11- 28-
November- 30- 6- 17- 29-
December- 30- 6- 17- 29-

Gezondheid

We raden je aan om een kleine reisapotheek mee te nemen met daarin:

Ter voorkoming van insectensteken:
Insectenwerend-middel, (geïmpregneerd) muskietennet en Anti-jeukmiddel

Zonnebescherming:
Zonnewerend middel (beschermingsfactor vanaf 25), beschermende lipstick met UV-filter, UV-werende kleding (vooral voor degene met een gevoelige huid), aftersun product

Eerste hulp op reis:
EHBO-set (o.a. pleisters), set steriele medische hulpmiddelen, geneesmiddelen, tekentang, middel tegen reisziekte, thermometer (onbreekbaar), middel tegen diarree (loperamide), wonddesinfectiemiddel, laxeermiddel (bisacodyl), pijnstillers (paracetamol), malaria tabletten (indien geadviseerd, op recept, in overleg met arts), antibiotica (op recept, in overleg met arts), oog- en/of neusdruppels

Hygiëne op reis:
O.R.S. (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging), reisvitamines, ontsmettingsdoekjes, condooms

Denk ook aan je inentingspapieren, bloedgroepgegevens en Europees Medisch paspoort. Deze laatste wordt o.a.via de Reisdokter verstrekt. Deze lijst dient als geheugensteun en maakt geen aanspraak op volledigheid. Raadpleeg voor meer informatie de website van Tropenzorg of ga langs bij je arts, apotheek of vaccinerende instelling. Al onze reisbegeleiders worden uitgerust met de professionele First Aid Kit van Tropenzorg. We raden je aan om je vaccinaties pas te halen, als je zeker weet dat je reis doorgaat!

Links
Handige Links

Stekkers over de hele wereld http://kropla.com/electric2.htm
Waar kan ik pinnen met Cirrus? http://www.mastercard.com/atmlocator/index.jsp

Laatste nieuws

Gezamelijke uitgavenpot
Helaas is er een foutje geslopen in de uitgebreide informatie. Hier staat vermeld dat de kosten €75 zijn maar dit moet zijn €75 per week.

Programmawijziging voor reizen met vertrek in juli:
Op 27 mei heeft er een hevige aardbeving plaatsgevonden bij de omgeving van Yogyakarta. Omdat hier enige schade is opgelopen heeft onze lokale agent de route daarom enigszins moeten wijzigen. Er zal nog wel een bezoek gebracht worden aan de Borobudur. Hier verblijven we 1 nacht. De overige dagen dat in Yogyakarta verbleven zou worden is nu gewijzigd in Wonosobo. Geboekte reizigers ontvangen hierover nog een gedetaileerde beschrijving.

Let op:
In de brochure van 2005 staat vermeld dat we vliegen met Malaysian Airlines of Cathay Pacific. Dit geldt voor alle vertrekkende reizen tot en met
01 april 2006. Na 01 april 2006 zal er gevlogen worden met Malaysian Airlines. (wijzigingen onder voorbehoud)

--------------------------------------------------------------------------------

Algemene informatie - Koning Aap Reizen

Koning Aap Reizen reisformule

Vrijheid, zelfstandigheid en flexibiliteit zijn belangrijke kenmerken van onze reizen. We hebben de reizen samengesteld voor mensen met een actieve en avontuurlijke instelling. Ze hebben alleen niet de tijd of de behoefte om onderweg zelf alles te regelen. Ook zijn de reizen bedoeld voor mensen die het leuk vinden met een groep reizen zonder dat ze al te sterk aan het dagprogramma gebonden zijn.

Wanneer we ergens verblijven ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je bepaalt zelf hoe je dagprogramma eruit ziet: je huurt een fiets om het platteland te verkennen, maakt een wandeltocht door de oude stad, bezoekt een theehuis en maakt een praatje met plaatselijke bewoners, gaat inkopen doen op de plaatselijke markt of gaat luieren op een terrasje. Of je neemt deel aan een excursie die door de reisbegeleiding wordt aangeboden (zie excursies).

Het bijzondere van onze reizen is dat we niet alleen de hoogtepunten in een land bezoeken, maar ook minder bekende gebieden opzoeken. Tijdens een bezoek aan afgelegen dorpjes kun je in contact komen met mensen die er een heel andere levenswijze op na houden. Het is een unieke ervaring om een onbekende cultuur van zo nabij te kunnen ervaren. Tijdens dit soort bezoeken geniet je het meest als je de ‘westerse bril’ even af kunt zetten. Realiseer je overigens wel dat het niet altijd even gemakkelijk is om de onbekendere gebieden te bereiken. Wegen kunnen in bepaalde periodes van het jaar moeilijk tot slecht begaanbaar zijn en het kan gebeuren dat de door ons gehuurde landcruiser onderweg pech krijgt. Ook kunnen guesthouses in niet-toeristische gebieden soms erg ‘basic’ zijn. Zo kun je tijdens onze reizen voor aangename en maar soms ook minder aangename verrassingen komen te staan. Flexibiliteit en incasseringsvermogen zijn dan ook belangrijke eigenschappen voor wie met ons een avontuurlijke reis maakt.

De meeste deelnemers zijn tussen de 30 en 60 jaar, ze schrijven zich individueel of met een groepje in en komen uit Nederland of België. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze voelen zich aangesproken door onze avontuurlijke manier van reizen. Onze groepen bestaan uit acht tot maximaal twintig deelnemers. Bij veel reizen ligt de bovengrens zelfs lager en sommige reizen vertrekken al bij zes deelnemers. Want moeilijk toegankelijke gebieden zijn alleen met kleine groepen bereisbaar. Vandaar dat we in onze brochure en op onze websites een aantal unieke reizen kunnen aanbieden.

Reisbegeleiding

Al onze groepsreizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige (of in het geval van onze reizen in Zuidelijk-Afrika Afrikaans-sprekende) reisbegeleiders. Onze reisbegeleiders zijn enthousiast, beschikken over uitgebreide kennis van het desbetreffende land of zijn zeer bedreven in het begeleiden van groepsreizen.

De reisbegeleiding is in eerste instantie verantwoordelijk voor het goed verlopen van het benodigde vervoer en de accommodatie. Daarnaast geven onze reisbegeleiders allerlei praktische informatie over eetgelegenheden, bezienswaardigheden etc. en kun je bij hen terecht met je vragen. Onze reisbegeleiders gaan goed gedocumenteerd op stap, maar dit wil niet zeggen dat ze gidsen zijn. Wij raden je dan ook aan een reisgids mee te nemen van het desbetreffende gebied. Ook organiseert de reisbegeleider excursies en soms gezamenlijke maaltijden. Deze zijn altijd facultatief, je hoeft er dus niet aan deel te nemen.

Om de deelnemers van onze groepsreizen een zo zorgeloos mogelijke reis aan te kunnen bieden, stelt Koning Aap Reizen hoge eisen aan haar reisbegeleiders. Nieuwe reisbegeleiders krijgen de mogelijkheid tot het volgen van een meerdaagse interne training, waarin o.a. uitgebreid aandacht wordt besteed aan het ter plekke oplossen van problemen, groepsprocessen en communicatie met groepen.

Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht: door overstromingen of aardverschuivingen is de weg versperd, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisceerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief.

Ondanks alle voorbereidingen en inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.

Bewust op reis

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Koning Aap Reizen probeert het duurzame karakter van onze reizen zoveel mogelijk te bevorderen en de negatieve effecten terug te dringen.
We doen dit bijvoorbeeld door tijdens onze reizen zoveel mogelijk gebruik te maken van kleinschalige accommodatie en lokale eetgelegenheden die in handen zijn van de plaatselijke bevolking. Dit komt de economie ter plaatse ten goede. Daarnaast maken we met onze agenten afspraken over beloning en arbeidsvoorwaarden van de mensen die lokaal voor ons werken. We sturen onze klanten voor vertrek een ‘te gast in’-boekje (indien beschikbaar) om ze te informeren over lokale omgangsvormen. We verwachten dat onze klanten zich tijdens de reis respectvol gedragen ten aanzien van mens en natuur.

Als ANVR-reisorganisatie voelt Koning Aap zich verantwoordelijk om een milieuprogramma met praktische maatregelen op te stellen. In dit programma beschrijven we hoe we nu en in de toekomst de zorg voor het milieu toepassen in onze bedrijfsvoering en in de in deze reisgids gepubliceerde reizen. Hiervoor is speciaal een bij onze organisatie opgeleide milieucoördinator actief. Wij voldoen aan de gestelde verplichtingen conform de eisen van de Stichting Milieuzorg ANVR Reisorganisatoren. Je kunt onze milieubeleidsverklaring en milieuprogramma nalezen op onze website. Tenslotte hebben we een aantal samenwerkingsverbanden met organisaties die zich sterk maken op het gebied van milieu en ontwikkelingssamenwerking.

SGR / ANVR en Calamiteitenfonds
Wij zijn aangesloten bij de SGR en de ANVR. Voor jou als reiziger is dit een veilig gevoel omdat je bij eventuele problemen altijd kunt terugvallen op deze organisaties.

Ook ons lidmaatschap van het Calamiteitenfonds geeft je de zekerheid dat, bij erkende calamiteiten die niet verzekerd zijn door je reisverzekering, extra kosten vergoed worden.

Tot slot

Hoewel wij veel aandacht besteden aan het goed uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mede te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet in behandeling worden genomen.

Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk drie weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

Wij garanderen dat we onze prijzen tussentijds niet verhogen als gevolg van valutaschommelingen. Veranderingen in de kosten van bijvoorbeeld de luchthavenbelastingen, de visa, de kosten van vliegtickets, brandstoftoeslagen en eventueel het invoeren van BTW op reizen, worden wel doorberekend.

Indien de inhoud van de Uitgebreide Reisbeschrijving afwijkt van de informatie in onze algemene brochure is de beschrijving in de Uitgebreide Reisbeschrijving bindend.

In de Uitgebreide Reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen zoals bekend op 15 december 2005. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden waardoor mogelijk het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast dient te worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website bij de betreffende reis onder 'Laatste Nieuws'.

Adresgegevens

Bezoekadres Koning Aap Reizen:
Meidoornweg 2
1031 GG Amsterdam

Email
info@koningaap.nl

Telefoon
020-7887700--(algemene en administratieve vragen)
020-7887711--(landenspecialisten Azië)
020-7887722--(landenspecialisten Afrika en het Midden-Oosten)
020-7887733--(landenspecialisten Latijns-Amerika)
020-7887744--(landenspecialisten Europa)
020-7887755--(landenspecialisten Individuele Reizen)

In geval van nood - 24 uur bereikbaar
Tel: 06 533 13 932

Fax:
020-7887701

Openingstijden
Ons kantoor is geopend op de volgende tijden:
Maandag t/m zaterdag van 10-17 uur

Afspraak met een landenspecialist
Wil je een afspraak maken met één van onze landenspecialisten, bel dan van tevoren voor een afspraak, zodat je er zeker van bent dat je de juiste persoon te spreken krijgt.